Schoeninformatie
Hulp nodig bij het kiezen van schoenen?
Welke schoen moet ik kiezen? Dat is een vraag die wij vaak horen van klanten. Op deze vraag is (bijna) geen antwoord te geven.
Wel kunnen wij je vertellen over de verschillen tussen de merken en bijvoorbeeld de bijbehorende pasvormen.
Hockeydirect is als hockeyspecialist continue bezig met het selecteren van de mooiste en beste hockeyschoenen. Op deze manier kunnen wij jou een zo breed mogelijk en zorgvuldig samengesteld assortiment bieden. Daarbij zijn het goede contact met onze leveranciers en de materiaalkennis van onze eigen specialisten erg belangrijk.
Ons HockeyDirect team helpt je graag bij het kiezen van het schoenenpaar dat past bij jouw wensen. We hockeyen zelf met veel plezier, dus we weten precies waar je tegen aan loopt bij het maken van een keuze. HockeyDirect heeft een ruim aanbod hockeyschoenen van alle grote merken. Binnen deze merken worden verschillende series aangeboden.
Stijfheid
Soepele sticks
Een soepele stick zorgt voor optimaal balgevoel. Door de buigzaamheid wordt het controleren van de bal een stuk gemakkelijker. Het materiaal bepaalt de soepelheid van de hockeystick. Soepele sticks bevatten minder carbon en meer fiberglas.
Met een soepele stick verlies je wel wat slagkracht bij het slaan van de bal.
Dit kan een nadeel zijn, maar voor een technisch goed onderlegde speler is dit geen probleem.
Belangrijk om te weten is dat junior sticks over het algemeen soepele sticks zijn, ideaal om de juiste drijf- aanname- en pushtechnieken aan te leren.
Stugge sticks
Een stuggere stick heeft een andere materiaalopbouw dan een flexibele of allround stick. Een stugge stick heeft duidelijk minder buigzaamheid. De topmodellen zijn zelfs dubbel gebakken en op een speciale manier gevlochten.
Tijdens het slaan van de bal, vindt er bij een stugge stick minder buiging plaats. Hierdoor krijgt de bal meer snelheid mee.
Stugge sticks zijn vaak sticks met veel carbon. Over het algemeen kun je ervan uitgaan, hoe meer carbon, hoe stugger de stick.
Allround sticks
Wil je niet een te stugge stick, maar ook niet een stick die heel flexibel is? Dan is een allround stick de geschikte stick voor jou. Deze modellen hebben de juiste balans tussen soepelheid en stugheid. Met een allround stick heb je én behoorlijke slagkracht én balgevoel.
Kromming
Iedere hockeystick heeft een kromming, die wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick ligt over het algemeen tussen de 16 en de 25 mm. Volgens de officiële regelementen is de maximale kromming 25 mm. Hoe krommer de stick, hoe meer snelheid je kunt meegeven aan de (sleep)push. Spelers die de sleeppush hanteren gebruiken over het algemeen een stick met maximale kromming. Dit komt omdat de bal bij de sleeppush van achter het lichaam moet komen.
Een stick met een flinke kromming is over het algemeen weggelegd voor spelers die veel techniek gebruiken, scoopen en/of slepen. Over het algemeen zijn dit gevorderde hockeyers. De plaats van de kromming is ook bepalend, hierover kun je meer lezen onder het kopje Curve location.
Als beginnend hockeyer kun je het beste kiezen voor een stick met minimale kromming, tussen de 16 mm en 22 mm.
Deze sticks hebben over het algemeen wat meer slagkracht.
Curve location
De curve location is het punt, vanaf de krul gemeten, waar de kromming van de stick wordt ingezet. Dit duiden wij aan in aantal millimeters.
Normaal gesproken bevindt de kromming zich op 300 mm van de krul. Deze curve location is dan ook aan te raden voor een beginnend hockeyer.
Zoek je een stick die vooral geschikt is voor hoge ballen, de zogenaamde “scoop”, dan kun je het best kiezen voor een stick waarbij de kromming onderin de stick zit. Zo’n stick wordt ook wel een stick met een “late bow” genoemd.
Krul
De haak van een stick, ook wel “krul” genoemd, is er in diverse vormen. De vorm van de krul is niet vastgelegd in reglementen. De omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn.
We onderscheiden de volgende soorten krullen:
Shorti: dit is de meest voorkomende haak, omdat deze vorm de ideale combinatie biedt tussen controle en snelle stickhandling.
Midi: deze haak is ongeveer anderhalve inch langer dan de hierboven genoemde shorti. Dit zorgt ervoor dat er een groter oppervlak is voor balcontact. Dit maakt de aanname van de bal iets gemakkelijker.
Maxi: deze haak is weer iets langer dan de midi en maakt de aanname nog gemakkelijker. Het snel hanteren van de stick wordt echter lastiger aangezien het oppervlak een stuk groter is dan de eerder genoemde haken.
Hook: tot slot de ‘hook’ oftewel de “J-vormige” haak. Deze haak is ideaal voor de baaanname, met name in de verdediging, gezien het grote oppervlak. Het is echter verre van ideaal voor een aanvaller, die snel bewegingen met de stick wil maken.
Sticklengte
De lengte van een stick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Met een te korte stick vermindert de slagkracht en is de kans groot dat je de verkeerde houding aanneemt.. In de onderstaande tabel vind je de lengte van de stick in relatie tot de lengte van een kind. De sticklengtes worden aangeduid in inches.
Lichaamslengte | Sticklengte | |
108-115 cm | 24' | |
115-122 cm | 27' | |
122-127 cm | 29' | |
127-132 cm | 30' | |
132-137 cm | 31' | |
137-142 cm | 32' | |
124-147 cm | 33' | |
147-154 cm | 34' | |
154-162 cm | 35' | |
162 cm + | 36' |
De meest gebruikelijke lengte voor senioren is 36,5 inch, oftewel 92 centimeter. Mocht je ondanks de juiste houding alsnog geregeld last hebben van je rug, dan biedt een langere stick wellicht uitkomst.
Mocht je nog twijfelen over de lengte van je stick dan kun je onderstaande methoden toepassen om de ideale sticklengte te achterhalen.
Opmeten van de juiste stickmaat:
Stap 1: Ga rechtop staan
Stap 2: Plaats de stick vanaf de grond rechtop langs je lichaam
Stap 3: De stick mag vanaf de grond absoluut niet boven je navel uit komen. Enkele centimeters onder je navel is geen enkel probleem.
Gewicht
Officieel mag een stick tussen de 340 gram en 737 gram wegen. Sticks worden in verschillende gewichten gemaakt. Richtlijnen voor de benaming hiervoor zijn:
Extra Light | |
< 550 Gram |
Light | 500-600 Gram | |
Medium | >600 Gram |
Over het algemeen kiezen aanvallers voor een lichtere stick omdat dit snellere stickbewegingen mogelijk maakt. Verdedigers kiezen vaak voor een wat zwaardere stick, zodat ze meer power hebben voor bijvoorbeeld lange passes.
Gewichtsverdeling
We onderscheiden de volgende twee gewichtsverdelingen:
- gewicht is gelijkmatig over de stick verdeeld
- het gewicht van de stick zit onderin de krul.
Een gelijkmatig verdeeld gewicht heeft als voordeel dat de stick licht aanvoelt en een hogere handelingssnelheid mogelijk maakt.
Gewicht onder in de krul heeft als voordeel dat er meer massa in de bal gebracht kan worden, waardoor je harder kunt slaan.
Materiaal/samenstelling
Er zijn 3 soorten sticks te onderscheiden: 100% kunststof, houten sticks versterkt met kunststof vezels en volledig houten sticks.
Hout
Hout is sinds jaar en dag het belangrijkste materiaal voor hockeysticks geweest. Sinds een jaar of tien wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van kunststof. Hout staat echter nog steeds garant voor veel balgevoel. De volledig houten sticks worden nauwelijks meer aangeboden en gebruikt.
Hout + Kunststof
Hout wordt in hockeysticks tegenwoordig vooral gebruikt in kindersticks.
Vaak zijn deze sticks zijn met verschillende kunststof vezels versterkt.
Kunststof
Een kunststof stick bestaat uit een samenstelling van verschillende kunststoffen. Deze samenstelling zorgt voor de stijfheid van de stick. Een stijve stick heeft meer power dan een minder stijve stick. Een minder stijve stick zorgt op zijn beurt weer voor meer (bal)gevoel. Het percentage carbon bepaalt in hoge mate hoe stijf een stick is. Een stick met een hoog percentage carbon zal altijd meer balsnelheid genereren dan een stick met een lager percentage carbon.
Kunststof vezels zorgen op twee manieren voor versteviging van sticks. Dit gebeurt door kunststof stroken die aan beide zijden van de stick worden geplaatst of door het gebruik van kunststof vezels die de stick rondom verstevigen.
Daarnaast wordt de haak extra verstevigd om slijtage aan de onderkant te voorkomen.
Ondergrond
Alle veldhockeysticks zijn geschikt voor grasvelden, zand uitgestrooide velden, (semi-) watervelden.
Het verschil tussen veld- en zaalsticks is groot. Een zaalstick is niet geschikt voor het veld, een veldstick is ook niet geschikt voor in de zaal. Een zaalstick is lichter en smaller, waardoor deze stick alleen geschikt is om mee te pushen,
Hockey je in de zaal? Vink dan "zaal" aan bij de filter "ondergrond" op onze pagina met hockeysticks
Op deze manier ben je er zeker van dat je de juiste stick bestelt.
Keeper
De ene keeper speelt graag met een standaard veldstick, de ander keept met een speciale keeperstick.
Keepersticks zijn anders vormgegeven dan veldsticks. Daardoor zijn keepersticks niet geschikt voor een veldspeler. Een keeper mag wel met een veldstick keepen.
Een keeperstick heeft kort boven de krul een extra boogje om de ballen makkelijker tegen te houden.
Een andere eigenschap van een keeperstick is dat de vorm van de krul zodanig is dat je met een lage backhandactie de stick platter op de grond krijgt, waardoor de bal minder makkelijk onder de stick doorrolt.
Welke stick past bij mijn speelstijl?
Beginnende hockeyer
Voor een onervaren hockeyer is het aan te raden te beginnen met een standaard hockeystick. Daarbij kun je het beste kiezen voor een minimale kromming, een curve location op ongeveer 300 mm en een allround of flexibele stick. Bij de aanschaf van een senior stick is het zaak goed te letten op de eigenschappen. Over het algemeen bezitten alle junior sticks de bovengenoemde beginners eigenschappen.
Scoop en sleeppush
Als je wat meer ervaring hebt en graag de scoop en sleeppush hanteert kun je het beste kiezen voor een stick met maximale kromming en een lage curve location. Op deze manier kun je makkelijk onder de bal komen.
Verdedigen en hard slaan
Ben je verdediger, drijf en pingel je weinig met de bal en hanteer je vaak de lange bal. Of ben je aanvaller en sla je vaak op goal. Dan is een stugge stick iets voor jou. Door het hoge carbon percentage creëer je krachtige slagen.
Als pure verdediger is het aan te raden te kiezen voor een hook of maxi krul, een minimale kromming en een gemiddelde curve location van op ongeveer 300 mm van de krul.
Spelverdeler en pushen
Ben je een echte spielmacher, sla je weinig maar maak je veel gebruik van pushtechnieken. Dan is een allround stick iets voor jou. Met een allround stick creëer je optimaal balgevoel zonder daarbij veel slagkracht in te leveren. Een maximale kromming van 25 cm zorgt bij de technische hockeyer voor extra controle. Een gemiddelde curve location van 300mm maakt het plaatje compleet.