Tijd om naar buiten te gaan: zo kies je de perfecte bal

Tijd om naar buiten te gaan: zo kies je de perfecte bal

De juiste voetbal kiezen lijkt simpel, maar het heeft een grote impact op je spel. Een bal die past bij de ondergrond, je leeftijd en speelstijl zorgt voor betere controle, nauwkeurigere passes en minder blessures. Of je nu op straat, gras of kunstgras speelt, de juiste keuze maakt het verschil. In deze blog lees je waar je op moet letten voor de perfecte voetbal!

Welke maat bal heb ik nodig?

Bij de aankoop van een voetbal is het belangrijk om te kijken welke maat bal je neemt. We onderscheiden de ballen in verschillende maten de maten zijn leeftijdsgebonden.

Maat 3 bal, is de kleinste maat voor trainings- en wedstrijdballen. Deze balmaat is geschikt voor spelers onder de 6 en 7 jaar, maar wordt ook gebruikt door trainers als Thomas Tuchel in het kader van differentieel leren.

Maat 4 bal, is de middelste maat van de ballen. Deze balmaat is geschikt voor spelers tussen de 8 en 10 jaar, omdat de ballen een goede balans bieden tussen gewicht en grootte.

Maat 5 bal, is de grootste balmaat. Deze balmaat is de standaard balmaat voor de senioren, maar is ook geschikt voor spelers vanaf 11 jaar.

Mini bal, is ideaal om als cadeau te geven of je techniek mee te trainen, maar ook goed voor de junioren onder ons om de eerste balcontacten mee te ervaren. Het hooghouden met een kleine bal is een stuk lastiger dan met een normale bal, dus om nog beter te worden train je met een kleine voetbal.

Ballen voor diverse ondergronden

Merken zoals adidas en Derbystar, evenals vele andere, bieden een uitgebreid assortiment voetballen die geschikt zijn voor diverse speelomstandigheden. Voor grasvelden zijn er ballen zoals de Derbystar Classic of Brillant, die overigens populair zijn onder voetballers. Voor kunstgrasvelden zijn er specifieke ballen die beter bestand zijn tegen de verhoogde slijtage die deze ondergrond met zich meebrengt.

Daarnaast is het van belang onderscheid te maken tussen zaalvoetballen, die speciaal ontworpen zijn voor indoor gebruik. Deze ballen hebben een verminderde stuiter, waardoor ze beter controleerbaar blijven in kleinere ruimtes. Verder zijn er strandballen en ballen voor straatvoetbal, die ontworpen zijn voor harde ondergronden. Deze beschikken over extra slijtvaste buitenlagen om beter bestand te zijn tegen ruwe oppervlakken.

Een goed voorbeeld hiervan is de adidas Fussballliebe. Dankzij de hoogwaardige materialen biedt deze bal uitstekende speeleigenschappen en een hoge duurzaamheid. Dit maakt hem perfect voor zowel het strand als het veld.

Waar is een voetbal van gemaakt?

PU (Polyurethaan) is de beste en duurste optie. Het maakt de bal zachter en zorgt voor een betere controle en gevoel bij het schieten.

TPU (Thermoplastisch Polyurethaan) is iets goedkoper en wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige trainingsballen.

PVC (Polyvinylchloride) is de goedkoopste optie. Deze ballen zijn licht en duurzaam, ideaal voor jonge spelers. Ze zijn echter lastiger te controleren omdat ze vaak minder wegen dan PU-ballen.

Onder de buitenlaag zit de binnenbal, die de lucht binnenhoudt. Er zijn twee soorten:

Butyl: Houdt de lucht goed vast en maakt de bal duurzaam. Geschikt voor harde ondergronden zoals asfalt en tegels.

Latex: Zachter en zorgt voor een betere stuit en speelgevoel, ideaal voor grasvelden. Nadeel is dat de bal vaker opgepompt moet worden.

Nu is het tijd om te spelen

Nu je precies weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste bal, is het tijd om ‘m ook echt te gebruiken. Het zonnetje laat zich steeds vaker zien, de pleintjes en velden roepen – dus waar wacht je nog op? Scoor de bal die bij jou past, trommel je voetbalmaatjes op en ga lekker naar buiten. Want met de juiste bal wordt elk potje nét een beetje beter (en leuker)!

/