Een reis door de geschiedenis van de officiële toernooiballen: Van WK 2010 tot EK 2024

27 June 2024
Een reis door de geschiedenis van de officiële toernooiballen: Van WK 2010 tot EK 2024

Ben je een echte voetbalfan? Dan is de kans groot dat je gepassioneerd bent over alles wat met het spelletje te maken heeft. Van de nieuwste spelers en teams tot de mooiste shirts en stadions - we willen alles weten over onze favoriete sport. En wat is nou onmisbaarder op het voetbalveld dan de bal?

Bij Voetbaldirect delen we die passie. Daarom nemen we je vandaag mee op een reis door de rijke historie van officiële toernooiballen. Van de iconische Jabulani van WK 2010 tot de gloednieuwe Fussballliebe van EK 2024 - we bespreken ze allemaal!

Een duik in de geschiedenis van officiële toernooiballen:

WK 2010 - Jabulani:

De Jabulani was een revolutionaire bal die gebruik maakte van nieuwe technologieën om de prestaties te verbeteren. De bal had een uniek oppervlak met groeven die zorgden voor een onvoorspelbare balbeweging in de lucht. Dit zorgde voor meer spanning en spektakel tijdens de wedstrijden. In de finale werd de bal Jo'bulani genoemd. Deze Jo'bulani had een gouden kleur, wat verwees naar Johannesburg, ook wel bekend als de "stad van goud".

EK 2012 - Tango:

De Adidas Tango 12 is de bal waarmee de wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal 2012 in Oekraïne en Polen gespeeld werden. De Tango was geïnspireerd op de Argentijnse tango en had een opvallend design met gele en blauwe panelen. De bal was gemaakt met een nieuwe textuur die optimale grip en controle bood.

WK 2014 - Brazuca:

Voor het WK 2014 in Brazilië werd de Brazuca ontworpen, een bal die de levendige cultuur, passie en schoonheid van het gastland perfect weerspiegelde. De bal had een opvallend design met felgekleurde panelen in verschillende tinten groen, geel, blauw en oranje. Deze kleuren waren geïnspireerd op de rijke flora en fauna van Brazilië, van de weelderige regenwouden tot de azuurblauwe kustlijn.

De naam 'Brazuca' is een informele term die door Brazilianen wordt gebruikt om hun land te beschrijven. Het is een uitdrukking van trots en liefde voor hun unieke cultuur en identiteit. De Brazuca was dan ook meer dan alleen een voetbal - het was een ode aan Brazilië en een onvergetelijke herinnering aan een onvergetelijk WK.

EK 2016 - Beau Jeu:

De Beau Jeu, wat "mooi spel" betekent in het Frans, was de officiële bal van het EK 2016, dat plaatsvond in het prachtige land Frankrijk. De bal was niet alleen ontworpen om optimale prestaties te leveren, maar ook om de Franse cultuur, passie en liefde voor voetbal te symboliseren.

Het design van de Beau Jeu was dan ook opvallend en elegant, met twaalf panelen in drie verschillende kleuren: blauw, wit en rood. Deze kleuren waren geïnspireerd op de Franse vlag en creëerden een dynamisch en krachtig visueel effect. De geometrische vorm van de driehoekige panelen was niet alleen uniek, maar zorgde ook voor een optimale balbeweging en grip in de lucht.

WK 2018 - Telstar:

De iconische Telstar maakte zijn comeback voor het WK 2018 in Rusland. De bal was gebaseerd op het originele Telstar-design van 1970 en had een retro-look met zwarte en witte panelen. De Telstar was gemaakt met moderne materialen en bood optimale prestaties in alle weersomstandigheden.

EK 2020 - Euphoria:

De Euphoria staat voor de euforie die voetbalfans over de hele wereld ervaren tijdens het EK. De bal heeft een opvallend design met regenboogkleuren en symbolen die de diversiteit van Europa vertegenwoordigen. De Euphoria is gemaakt met duurzame materialen en is de eerste officiële toernooibal die gecertificeerd is door FIFA Sustainability.

Al Rihla

WK 2022 - Al Rihla: De Al Rihla symboliseert de reis die teams afleggen tijdens het WK in Qatar. De naam betekent "reis" in het Arabisch en de bal heeft een uniek design met panelen die zijn geïnspireerd op traditionele Arabische dhowschepen. De Al Rihla is de snelste WK-bal aller tijden en biedt optimale controle en precisie.
Al Rihla

Fussballliebe

EK 2024 - Fussballliebe: De Fussballliebe is ontworpen om de pure liefde voor voetbal te vieren. De bal heeft een uniek design met geometrische patronen in de kleuren van gastland Duitsland. De Fussballliebe is uitgerust met een ultragevoelige bewegingssensor die in het midden van de bal is geplaatst. Deze sensor registreert de beweging van de bal 500 keer per seconde en verstuurt deze data door. Deze datastroom levert een schat aan informatie op, zoals: 1. Snelheid van de bal: Hoeveel km/u gaat de bal? 2. Rotatie: Hoe draait de bal? 3. Afgelegde afstand: Hoeveel meter heeft de bal afgelegd? 4. Balbezit: Wie had de bal precies in bezit? Dankzij deze data kan men op het beeldscherm precies zien hoe hard een schot was of wat de precieze rotatie van de bal was.
Fussballliebe

Artificial intelligence voor eerlijkere wedstrijden

Als je het EK volgt, heb je vast wel voorbij zien komen dat er nieuwe technologieën in de bal zitten. Deze technologieën zorgen ervoor dat de scheidsrechter sneller en nauwkeuriger beslissingen kan nemen, wat leidt tot eerlijkere wedstrijden. Om te bepalen of er sprake is van een overtreding, worden de bewegingsdata van de Fussballliebe gecombineerd met data uit camerasystemen en artificial intelligence (AI). Deze drie componenten samen zorgen voor een uiterst nauwkeurige reconstructie van de spelsituatie.

De Fussballliebe is een revolutionaire bal die de toekomst van het voetbal belichaamt. Het is een bal die niet alleen zorgt voor een beter spel, maar ook voor meer spanning, enthousiasme en eerlijkheid op het veld.

Bestel de Fussballliebe vandaag nog en ervaar het verschil!